Bill Gates: ‘Corona’ya karşı 7 milyar doz aşı üretmemiz gerekebilir

Microsoft’un kurucularından Bill Gates, Covid-19 salgınına karşı 18 ay içinde aşı bulunması için çalışmaların devam ettiğini, herkese yetmesi için yaklaşık 7 milyar doz aşı üretilmesi gerektiğini belirtti.

DÜNYA 01.05.2020, 13:14
Bill Gates: ‘Corona’ya karşı 7 milyar doz aşı üretmemiz gerekebilir

Covid-19’a karşı aşı çalışmalarıyla ilgili kaleme aldığı yazısında Gates, corona virüsüne karşı geniş kapsamlı bağışıklık kazandıracak bir aşı üretmenin ‘insanlığın en acil görevi’ olduğunu ifade etti.

‘En hızlı geliştirilen aşı olabilir’

Gates, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci’nin aşının geliştirilmesinin 18 aya yakın süreceği öngörüsünü paylaştığını belirterek, “Dokuz aydan iki yıla kadar gidebilecek bir süreç bu” dedi.

Normal bir aşıyı geliştirmenin neredeyse beş yıl sürdüğünü belirten Gates, “18 ay uzun bir süre gibi gelebilir, ama eğer başarılırsa, bu bilim insanları tarafından en hızlı geliştirilen aşı olacak” dedi.

‘115 aşı projesi’

Gates, 9 Nisan itibarıiyle 115 farklı aşı geliştirme projesi olduğunu ifade ederek, ‘bunlardan sekiz ila 10 tanesinin umut verici’ olduğunu yazdı.

Bunlar arasında ön planda olanın ‘RNA’ aşıları olduğunu belirten Gates, RNA aşıları sayesinde corona virüsüyle mücadelede vücudun antijen üretmesi için gerekli genetik kodun vücuda aktarılabileceğini ifade etti.

Normal aşılara göre üretim sürecinin daha hızlı olmasından ötürü RNA aşısı önemli bir seçenek olsa da, daha birçok test ve araştırma yapılması gerekiyor.

‘Yüzde 70 etkili aşı yeterli’

Reuters'te yer alan habere göre; Gates, 18 ay gibi kısa sürede geliştirilecek bir aşının yüzde 100 etkili olamayabileceğini hatırlatarak, salgının önüne geçilmesi için yüzde 70 etkili bir aşının yeterli olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Yüzde 60 etkili bir aşının da genel anlamda önleyici olabileceğini fakat salgının yer yer yeniden ortaya çıkmasını engelleyemeyeceğini vurguladı.

Gates’e göre etkisi yüzde 60’ın altındaki bir aşı ise sürü bağışıklığının kazanılması için yeterli değil.

‘7 milyar doz gerek’

Salgının tam anlamıyla durdurulması için dünyadaki herkese aşı ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Gates, aşı üretimi ve dağıtımı için yeni fabrikalar kurulması gerektiğini ve bunun için milyarlarca dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtti.

Gates, herkese yetmesi için toplam 7 milyar doz ya da birden fazla uygulanması gereken bir aşı olursa 14 milyar doz aşı üretilmesi gerektiğini ifade ederek, bunları dünyanın farklı yerlerine dağıtmanın aylar belki de yıllar sürebileceğini belirtti.

‘Yoksul ülkeler ilk sırada olmalı’

Dağıtım konusunda yoksul ülkelerin ilk sırada yer alması gerektiğini yazan Gates, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ulusal sağlık birimlerinin etkili bir dağıtım ağı kurma konusunda önemli rolü olduğunu belirtti.

Fon sağlamıştı

Gates, geçen ay Covid-19 aşısının seneye sonbahardan önce üretilmesinin zor olduğunu belirterek, salgından gelişmekte olan ülkelerin çok daha fazla etkileneceğini belirtmişti.

Gates, ‘corona’ aşısı bulmak için kurulacak yedi fabrikaya fon sağlayacağını da açıklamış, eşi Melinda’yla birlikte daha önce de salgınla mücadele için 100 milyon dolar bağışlamıştı.

Yorumlar (0)