AP'ye konuşan yetkililer: ABD, İran füzelerini kontrol eden sisteme siber saldırı düzenledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle perşembe günü İran'daki çeşitli hedefleri vurmaktan vazgeçen ABD ordusunun bunun yerine İran ordusuna kapsamlı bir siber saldırı düzenlediği öğrenildi.

DÜNYA 23.06.2019, 10:45
AP'ye konuşan yetkililer: ABD, İran füzelerini kontrol eden sisteme siber saldırı düzenledi

ABD haber ajansı Associated Press'e konuşan iki ordu yetkilisine göre siber saldırı İran'ın füzelerini ve füze rampalarını kontrol eden bilgisayar sistemlerini etkisiz hale getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapma yetkileri bulunmadığı için ismi paylaşılmayan kaynaklar, siber saldırıya Trump'ın onay verdiğini bildirdi. Kaynaklar saldırıların özellikle İran Devrim Muhafızları'nı hedef aldığını söyledi. Trump hükümeti Devrim Muhafızları'nı terör listesine eklemişti.

AP'ye konuşan kaynaklar, bu saldırının İran'ın Umman Körfezi'nde iki tankere saldırdıktan sonra bir opsiyon olarak sunulduğunu da kaydetti. 

Washington, İran'ın perşembe günü erken saatlerde ABD ordusuna ait bir insansız hava aracını vurmasının ardından misilleme yapmaya karar vermişti. ABD medyası ordunun İran'a saldırmak için pozisyon aldığını, ancak operasyondan aniden vazgeçildiğini bildirmişti. Trump, bu haberleri doğrulayarak saldırılarda 150 kişinin öleceğini öğrendiğinde operasyonun başlamasına 10 dakika önce fikir değiştirdi. ABD başkanı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "150 kişinin ölmesinin bir İHA'nın düşürülmesine denk olmadığı" gerekçesiyle böyle bir karar aldığını ifade etti. Kaynakların söylediğine göre bu operasyona alternatif olarak bu siber saldırı düzenlendi.

Yorumlar (0)