Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht istifa etti

Kiev'e silah tedarikinin yetersiz olduğu iddiasıyla eleştirilirken yılbaşı videosunda Ukrayna ile ilgili sarf ettiği sözlerle şimşekleri üzerine çeken Sosyal Demokrat Partili (SPD) Savunma Bakanı Christine Lambrecht, istifasını sundu

DÜNYA 16.01.2023, 13:12
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht istifa etti

Alman haber ajansı Dpa, Ukrayna yüzünden eleştirilerin hedefindeki savunma Bakanı Christine Lambrecht'in görevi bırakmak için izin istediği çekilme mektubunu Başbakan Olaf Scholz'a (SPD) gönderdiğini duyurdu.


Habere gore meslekten hukukçu olan kadın bakan, istifasını 'Alman ordusuyla ilgili meseleler hakkında medyanın aylardır şahsına odaklanmasının nesnel haber ve tartışmaya ve Alman yurttaşlarının çıkarına güvenlik politikası kararlarına pek izin vermemesiyle' gerekçelendirdi.


Uzun süreden beri eleştirilen Lambrecht, son olarak Instagram'da yayımladığı yılbaşı videosunda arka planda havai fişekler patlarken Ukrayna hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle adeta topa konulmuştu.


Havai fişekli videoda “2022 yılı bizi meydan okumalarla karşı karşıya getirdi. Avrupa’nın göbeğinde bir savaş yaşanıyor. Fakat bununla bağlantılı bir takım izlenimlerim de oldu. Biroldukça ilginç ve şahane insanla da biraraya geldim. Bunun için kalpten teşekkür ediyorum” diyen Lambrecht'in derhal istifası için hem karşıcılık aynı zamanda koalisyon hükümetinden sesler yükselirken, Başbakan Scholz bakanının peşinde durmuştu.


Aralık 2021'de göreve süregelen SPD-Yeşiller-Hür Demokrat Parti (FDP) hükümetinin Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna operasyonunu kucağında bulmasıyla beraber Almanya'nın askeri kapasitesi gündemin başına oturduğundan, spot ışıkları Lambrecht'in üzerindeydi. Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Angela Merkel'in 16 yıl kesintisiz başbakanlığının arkasından gelen Scholz hükümeti, ABD'nin Ukrayna'ya tabanca tedarikine yönelik baskılarını kısmen yerine getirmekle beraber Alman ordusunun talep edilen silahların hepsini karşılayacak imkanlarının olmadığına dair açıklamalar yapmak zorunda kaldı. Yeşiller'den Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Ukrayna'ya koşulsuz ve sınırsız destek açıklamaları yaparken, bu tarz şeylerin niçin tamamen yerine getirilemeyeceğini açıklamak da Lambrecht'e düştü.

Yorumlar (0)