AKP'nin ortağı İsrail Filistin'i yağmalıyor

İsrail Parlamentosu uluslararası hukuka aykırı olan Batı Şeria’daki 4 bin ‘Yahudi yerleşim birimi’ni onayladı. Filistin halkı karara sert tepki gösterdi. Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan çalışmalar kapsamında ise Kültür Bakanı Nabi Avcı, dün Tel Aviv’e gitti

DÜNYA 08.02.2017, 09:05 08.02.2017, 09:05
AKP'nin ortağı İsrail Filistin'i yağmalıyor

Birgün’de yer alan habere göre, 1967’den beri İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria'daki yaklaşık 4 bin yerleşim biriminin yasallaştırılmasını öngören tasarı, İsrail Parlamentosu tarafından nihai olarak onayladı. Filistin Kurtuluş Örgütü, uluslararası hukuka aykırı olan bu karara “Hırsızlık yasallaştırıldı” sözleriyle tepki gösterdi. İsrail’le ilişkilerini yeniden sıkılaştıran AKP hükümeti ise “Şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi süreci kapsamında yapacağı resmi temaslar için dün başkent Tel Aviv'e gitti.

60 evet, 52 hayır
İsrail Parlamentosu Knesset'te yapılan ikinci ve üçüncü oylamada Batı Şeria'daki ‘Yahudi yerleşim birimlerini’ yasallaştıran tasarı onaylandı.

Knesset Başkanı Yuli Edelstein, son oylamanın ardından yaptığı açıklamada, tasarının 120 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda 60 evet, 52 hayır ile kabul edildiğini belirtti.

Yahudi yerleşim birimlerinin yasallaştırılmasına ilişkin tasarı 6 Aralık 2016 günü, Knesset Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen ilk oturumda oylamaya sunulmuştu. Genel Kurul’a sunulan tasarısı, 49 oya karşı 59 oyla kabul edilmişti. İsrail Parlamentosu iç tüzüğüne göre bir yasa tasarısının kanunlaşması için üç farklı oturumda oylamaya sunulması ve oy çokluğuyla kabul edilmesi gerekiyor.

FKÖ’den sert tepki
Oylamadan dakikalar sonra açıklama yapan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), kararı kınadı ve yasayı “Hırsızlığın yasallaştırılması” olarak nitelendirdi. Örgütten yapılan açıklamada “Bu yasa gösteriyor ki, İsrail hükümeti en ufak bir siyasi çözüm şansını dahi yok ediyor” denildi. Açıklamada, yasadışı yerleşim yerlerinin barışı ve iki devletli çözüm imkânını ortadan kaldırdığı belirtildi.
Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bini, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerde bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri ‘yasa dışı’ olarak kabul ediliyor.

Dışişleri’nden açıklama
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da karara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“İsrail Parlamentosu’nun Filistinlilerin özel mülkleri üzerine inşa edilmiş toplam 4.000 konuttan müteşekkil çeşitli yerleşimlere onay veren yasayı kabul etmesini şiddetle kınıyoruz. İşgal altındaki Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözüm zeminini tahrip ettiğini kayıt altına alan 23 Aralık 2016 tarihli ve 2334 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen İsrail'in ısrarla sürdürdüğü bu siyaset asla kabul edilemez.”

Bakan Nabi Avcı ‘normalleşme’ için Tel Aviv’e gitti
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi süreci kapsamında yapacağı resmi temaslar için dün başkent Tel Aviv'e gitti. Nabi Avcı, İsrailli mevkidaşı, Turizm Bakanı Yariv Levin ile bir araya geldi. Avcı, 2010’da Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası İsrail’i ziyaret eden ilk bakan oldu.

Öte yandan Avcı’nın, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırısı ve akabinde yaşanan gerginlikle ilgili soruya, “Gazze’ye ilişkin, Hamas tarafının ben Tel Aviv’deyken böyle bir şeye kalkışacağına ihtimal vermiyorum” diye yanıt vermesi dikkat çekti.

***

Aşırı sağcıların talebiydi

Geriye işletilen yasayla Batı Şeria’daki Filistinlilere ait özel arazide yasalara aykırı olarak inşa edilen 4 bin dolayındaki konut yasallaştırılmış oldu. Aşırı sağcı partiler kaçak yerleşimlerin tahliye edilmesini önlemek amacıyla yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu. Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesi mümkün olan yasada arazisi elinden alınan Filistinlilere tazminat ödenmesi de öngörülüyor.

İsrail Başsavcısı Mandelblit yerleşim yasasının İsrail hukukuna aykırı olduğunu ve yasayı Yüksek Mahkeme’de savunmayacağını açıkladı. Mandelblit yasanın İsrail’i Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne şikâyet edenlerin eline koz verdiğini de belirtti. Muhalefet lideri İzak Herzog yerleşim yasasının ‘İsrail halkı için felaket anlamına geldiğini’, söyledi.

***

Hükümet ilişkileri daha ileri taşımak istiyor

İsrail, Filistin üzerindeki baskılarını artırırken, Türkiye-İsrail ilişkileri her geçen gün daha ileri bir aşamaya taşınıyor. Taraflar arasında 2010 yılından bu yana siyasi istişareler ilk kez 1 Şubat 2017 günü Ankara’da yapıldı. İstişarelerde özellikle enerji, ekonomi, kültür ve turizm sahalarında işbirliği olanakları ele alındı. ‘Türkiye-İsrail ilişkilerinin bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından önem taşıdığı üzerinde’ mutabık kalındı. Siyasi istişarelerin başlamasıyla normalleşme sürecinde, çok boyutlu ilişkilerin geliştirilmesi yönünde adımlar atılması ve karşılıklı ziyaretlerin artması hedefleniyor.

Dava düşürülmüştü
2010 yılında Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara Gemisi’ne İsrail askerleri tarafından düzenlenen ve 10 Türkiye vatandaşının yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın ardından, AKP hükümeti geçen yılın haziran ayında İsrail’le ilişkileri yeniden üst seviyeye çıkarmak için kolları sıvamıştı. Bu kapsamda Mavi Marmara davası alınan “tazminat” karşılığında düşürülmüş, söz konusu gelişme geniş kesimler tarafından “kan parası” nitelendirmesiyle eleştirilmişti.

 

Yorumlar (0)