Afgan üniversitelerinde sınıflara haremlik selamlık zorunluluğu

Afganistan'da özel üniversiteler açılırken, Taliban'ın emirleri uyarınca kadın öğrenciler çarşaf ve peçeyle sınıfa girdi, sınıflar harem selamlık olarak ayrıldı ya da ortadan perdeyle bölündü, kadınlarla erkekler ayrı kapılardan giriş çıkış yaptı, erkekler çıkana dek kadınlar bekleme odalarında tutuldu.

DÜNYA 06.09.2021, 18:06
Afgan üniversitelerinde sınıflara haremlik selamlık zorunluluğu

Afganistan'da Batı destekli hükümetin Taliban'ın 15 Ağustos'ta başkent Kabil'i ele geçirmesiyle devrilmesi sonrası özel üniversiteler açıldı. Şeriata uygun olması kaydıyla kadın haklarını korumayı vaat eden Taliban'ın talimatları uyarınca kadın öğrencilerin çarşaf giyip yüzlerini örtmeleri şartıyla üniversitelere girişine izin verildi.
Daha önce kadınlı erkekli karışık eğitim verilen üniversitelerde harem selamlık uygulamasına geçildiği, bazı üniversitelerde sınıfların ortasına perde çekildiği, bir yanında erkek, diğer yanında kadın öğrencilerin birbirlerini görmeden oturduğu Aamaj News'un paylaşımlarına yansıdı.

'Kadın hoca yoksa iyi karakterli yaşlı erkek hoca'
Kadın öğrencilere sadece kadın hocaların ders vermesi, bunun mümkün olmadığı durumlarda yerlerini iyi karakterli yaşlı erkek hocaların almasını isteyen Taliban eğitim komisyonu, erkeklerle kadınların üniversitelere farklı kapılardan giriş çıkış yapması ve cinsiyet karışımının önlenmesi için bir tarafın diğerinden 5 dakika evvel üniversiteden çıkması şartını da koştu. Bu şart uyarınca kadın öğrenciler erkekler binadan çıkana dek bekleme odalarında tutuldu.
Taliban, ilköğretim ve ortaeğitimde de harem selamlık uygulaması zorunluluğu getirmiş durumda.(Sputnik)

Yorumlar (0)