ABD'nin 'ısıttığı' dünya silahlanma yarışında

Rusya da Kırım’ın batısına S-400 hava savunma sistemi inşa edecek. Kırım’da aynı savunma sistemi az çapta bulunuyor

DÜNYA 06.03.2017, 09:13 06.03.2017, 09:13
 ABD'nin 'ısıttığı' dünya silahlanma yarışında

Birgün’de yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin savunma bütçesini yüzde 10 oranında arttıracağını açıklamasının ardından Çin de askeri harcamalarını yüzde 7 oranında artıracağını duyurdu.

Çin Halk Cumhuriyeti Hükümet sözcüsü Fu Ying başkent Pekin'de yaptığı açıklamada Çin'in savunma harcamasının ülkenin bu yılki Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 1.3'üne denk gelmesini öngördüklerini açıkladı.

Ülkenin askeri harcamasına ilişkin resmi rakamları, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın Çin Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısı sırasında açıklaması bekleniyor. Çin, ekonomisinin güçlenmesiyle birlikte ordusunu modernize ediyordu.

Çin'in savunma bütçesi bu artışa rağmen ABD'ninkinden daha küçük kalacak. Pek çok Çin politikası uzmanı ise gerçek rakamın daha fazla olabileceği görüşünde.

Savunma ve güvenlik konularını araştıran IHS Jane's şirketinin Aralık ayında yayımladığı bir çalışmaya göre, Çin'in savunma bütçesinin 2020'ye kadar 233 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Böylece, 2010'daki bütçesini ikiye katlamış olacak. 2025 itibariyle ise Asya-Pasifik bölgesindeki tüm ülkelerin savunma harcamalarından daha yüksek bir rakama ulaşacak.

Rusya’dan S-400 kararı

Öte yandan Rusya kendisine bağlanan Kırım yarımadasının batı bölgesinde “Triumf” adlı S-400 hava savunma sistemi konuşlandırmayı planlıyor. Rusya Federasyonu, işgal ettiği Kırım yarımadasının batı bölgesinde konuşlandırmayı planladığı “Triumf” adlı S-400 hava savunma sistemlerinin 2017 yılının ikinci yarısında devreye sokulacağı iddia edildi.

Kremlin’in kontrolü altında bulunan medyaların Rusya Savunma Bakanlığı’ndaki kaynağa atıfla bildirdiğine göre, Kırım savunması S-400 hava savunma sistemleriyle güçlendirilecek. Açıklamada, “Kırım’ın hava savunması, 2017 yılının ikinci yarısında S-400 hava savunma sistemleri sayesinde güçlendirilecek. Söz konusu sistemler, yarımadanın batı bölgesine konuşlandırılacak” denildi.

Bunun dışında Rusya Savunma Bakanlığı’nın 2018 yılına kadar, Kırım’da konuşlandırılacak iki füze alayına bağlı üçüncü bir tümenin dahil edilmesi planlandığı belirtildi. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Rus silahlı kuvvetleri tarafından konuşlandırılmış Triumf S- 400 tipi hava savunma sistemlerinin 13 Ocak tarihinde törenle devreye girdiği bildirilmişti.

Rusya'nın en güçlü yerden havaya füze savunma sistemi olan Triumf S-400, 400 kilometre menzile sahip. Sistem, balistik füzeler ve Cruise füzeleri dahil menzili dahilinde havadaki tüm hedefleri yok edebiliyor.

 

Yorumlar (0)