ABD'nin yeni Savunma Bakan vekili Türkiye ile S-400 tartışmalarında devre dışı mı kalacak?

Esper'in geçmişte Patriot sisteminin yapımında rol oynayan Raytheon şirketinde yaptığı görev 'etik' tartışmalarına sebep oldu

DÜNYA 20.06.2019, 13:30
ABD'nin yeni Savunma Bakan vekili Türkiye ile S-400 tartışmalarında devre dışı mı kalacak?

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'in görevden çekilmesiyle Pentagon'un vekaleten başına getirilecek olan Mark Esper'in 7 yıl boyunca Patriot hava savunma sistemlerini yapan Raytheon şirketi için lobicilik yaptığı gerekçesiyle kendisini Türkiye ile ABD arasındaki S-400 görüşmelerinden uzakta tutabileceği belirtildi. 

Shanahan, ABD'nin 'Türkiye'yi S-400 alımından vazgeçirme' politikalarında önemli bir rol oynuyordu, ancak Esper'in aynı rolü üstlenmesinin bir çıkar çatışmasına sebep olacağı düşünülüyor. Politico'ya konuşan etik ve defans uzmanları yeni savunma bakan vekilinin defans sektöründeki geçmişi sebebiyle "S-400 görüşmelerinde" geri planda kalmasını bekliyor.

Şu anda Ordu Bakanı olarak görev yapan Esper, Pentagon'da bulunduğu süre boyunca Raytehon ile ilgili konularda rol almamak üzere bir anlaşma imzalamıştı. Esper'in iki yıllık "Geride durma anlaşması" önümüzdeki kasım ayında sona erecek. 

Politico'ya konuşan isimlerden biri olan "Citizens For Responsibility and Ethics in Washington"un şef etik danışmanı Virginia Canter, Esper'in bu görüşmelerde ancak 'istisnai muafiyet' alırsa rol oynayabileceğini söyledi. Bu kararı Beyaz Saray danışmanları veriyor. Canter, böyle bir karara gerek olmadığını düşündüğünü ve Esper'i görüşmelerde başkasının temsil edebileceğini söyledi.

Shanahan, göreve ilk getirildiğinde geçmişte havacılık şirketi Boeing'de çalıştığı için benzer açmazlar yaşamıştı. 

Washington, Türkiye'nin Rus yapımı S-400'ler yerine ABD yapımı Patriot hava savunma sistemi almasını istiyor ve bu yönde bir politika izliyor, ancak Esper'in bu politikayı sürdürmesi farklı tartışmalara sebep olabilir.

Yorumlar (0)