ABD'li Yetkililerden Bağdadi Operasyonu Açıklaması

Amerikan Özel Kuvvetleri'nin operasyonuyla önceki gün ölü ele geçirilen IŞİD elebaşı Ebubekir el Bağdadi'nin cesedinin akıbeti belli oldu. Ayrıca Bağdadi'nin son anlarını yansıtan kayıtlarla ilgili flaş bir açıklama geldi.

DÜNYA 29.10.2019, 09:55
ABD'li Yetkililerden Bağdadi Operasyonu Açıklaması

Terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin cesedi, ABD’ye ait bir üsse DNA testi için götürülmüştü. Ceset kalıntılarının ne yapıldığı ise bilinmiyordu.

ABD’li bir yetkili, Bağdadi’nin cesedinin “denize gömüldüğünü” teyit etti.

ABC News’e konuşan yetkililer, bu işlem için ABD Donanması’na ait hangi geminin kullanıldığını açıklamazken, prosedürün El Kaide elebaşı Usame bin Ladin’de olduğu gibi uygulandığını ifade etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley da cesedin kalıntılarının uluslararası savaş hukukuna uygun şekilde imha edildiğini belirtmişti.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, basın toplantısında, Bağdadi’nin son anlarına ilişkin görüntülerin yayınlanıp yayınlanmayacağı ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Ellerinde videoların ve fotoğraflarında olduğunu söyleyen Milley, “Onları yayınlama hazır değiliz. Gizlilik derecesinin kaldırılmasıyla ilgili işlemlerden geçiyorlar” dedi.

Org. Mark Milley, videoların ve fotoğrafların gelecek günlerde yayınlanacağını da sözlerine ekledi.

ABD Özel Kuvvetleri önceki gün sabaha karşı Suriye'nin kuzeybatısındaki Barişa kasabasında IŞİD lideri Bağdadi'ye operasyon düzenlemişti.

Operasyon sonucu Bağdadi beraberine üç çocuğunu alarak tünelden kaçmaya çalışmış, komandolardan kurtulamayacağını anlayınca da üzerindeki bombaları infilak ettirmişti.

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump, Bağdadi’nin üzerine atılarak üzerindeki bombaları patlamasını sağlayan köpeğin fotoğrafını yayınladı.

Operasyon sırasında yaralandığı belirtilen köpeğin fotoğrafını Twitter’dan paylaşan Trump, “IŞİD lideri Bağdadi'nin yakalanması ve öldürülmesinde büyük bir iş yapan bu harika köpeğin fotoğrafındaki gizliliği kaldırdık (adı hâlâ gizli)” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)