ABD'den Skandal 2 Tasarı

Ankara güney sınırında teröre karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'yla ABD siyasetinin iki cephesini de kızdırırken, dün gece Temsilciler Meclisi'nden peş peşe Türkiye karşıtı iki tasarı geçti. İlki 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak nitelendiren tasarıydı. Hemen ardından ise Suriye operasyonu nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar öngören tasarı kabul edildi. İki karar da büyük çoğunlukla alındı.

DÜNYA 30.10.2019, 09:40 30.10.2019, 09:44
ABD'den Skandal 2 Tasarı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde terör unsurlarına karşı başlattığı harekâtın ardından harekete geçen ABD’li siyasetçiler, dün ilk olarak 8 Nisan 2019’da hazırlanan bir tasarıyı oylamaya sundu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, 1915 yılı ve sonrasında yaşanan olayları ‘Ermeni soykırımı’ olarak nitelendiren karar tasarısı, 405 lehte, 11 aleyhte ve 3 çekimser oyla kabul edildi.

Bu yönde bir tasarı 35 yıldır farklı şekillerde gündeme gelse de şimdiye dek hiç Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunulmamıştı.

Tasarının ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’dan da geçmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın onayını alması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu kararın yasal bağlayıcılığı bulunmuyor, ayrıca tasarının Senato’da görüşülmesi için de bir tarih belirlenmiş değil.

296 sayılı tasarı, 1915’te yaşanan olayların ‘soykırım’ olarak okullarda okutulmasının teşvik edilmesini ve olayların ‘soykırım’ olduğunun inkar edilmesinin önüne geçilmesini hedefliyor.

Yorumlar (0)