ABD'deki protestolarda 8 yaşındaki bir çocuk öldürüldü

ABD beyaz polisin silahsız siyah yurttaş George Floyd'u boğarak öldürmesiyle başlayan protestolarla sarsılmaya devam ederken, ülkenin kuruluş günü olan 4 Temmuz'da Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki protesto alanı yakınında barikatlarla kapatılan sokaktan geçmeye çalışan araca ateş açılması sonucu 8 yaşında bir kız çocuğu öldürüldü

DÜNYA 06.07.2020, 20:05 06.07.2020, 20:13
ABD'deki protestolarda 8 yaşındaki bir çocuk öldürüldü

Ateş açanların ihbar edilmesi çağrısı yapan belediye başkanı, polis gibi protestocuların da reforma ihtiyaç duyduğunu söyleyerek "Bunun suçunu polise atamazsınız" dedi.

ABD beyaz polisin silahsız siyah yurttaş George Floyd'u boğarak öldürmesiyle başlayan protestolarla sarsılmaya devam ederken, ülkenin kuruluş günü olan 4 Temmuz'da Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki protesto alanı yakınına kurulan barikatlardan geçmeye çalışan bir araca ateş açılması sonucu aracın içindeki 8 yaşındaki kız çocuğu öldürüldü.

Olay, 12 Haziran'da silahsız siyah yurttaş Rayshard Brooks'un polis tarafından öldürüldüğü Wendy’s restoranın yakılmasının ardından oluşturulan polis ve ırkçılık karşıtı protesto alanında gerçekleşti.

Kurbanın kimliği Secoriea Turner olarak açıklanırken, aracı süren annesiyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms adaletin sağlanması çağrısında bulundu.

"Ateş ederek bir bebeği öldürdünüz" diye konuşan Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms, ateş eden en az iki kişi olduğunu söyledi.

Açıklamalara göre park edecek yer arayan araçtakiler yolu kapatan silahlı kişilerin arasında kalırken, bir noktada silahlı gruptan birden fazla kez ateş açıldı, içerideki çocuk vuruldu, sürücünün hastaneye götürdüğü Secoriea kurtarılamadı.

Polis olaya karışanların kimliğini belirlemek için kamuoyundan yardım talep ederken, biri tümüyle siyah giymiş, diğeri beyaz tişörtlü iki kişi için 'aranıyor' posterleri yayımladı.

Siyah belediye başkanı da cinayetten bir saat önce barikat kurup yolu kapayan protestocuların sorun çıkardığını söyleyerek "Annesi araçla sokağa girdiği için 8 yaşındaki bir kız çocuğu öldürüldü. Eğer dün gece Secoriea güvenlikte değildiyse, o zaman hiçbirimiz güvenlikte değiliz" dedi.

Ateş açanların adalete teslim edilmesi gerektiğini, serbest kaldıkları müddetçe herkese tehdit oluşturduklarını, sessiz kalarak kimsenin güvenlikte olamayacağını anlatan Bottoms, ateş açanlarla ilgili bilgisi olanların yetkililerle paylaşması çağrısını yaptı:

"Sokakta araçlara gelişigüzel ateş açan birileri olsun istemezsiniz. Kim olduklarını biliyorsanız, ihbar etmelisiniz."

Şiddetin son dönemde destek toplayan protesto hareketinin savunduğu davaya zarar verdiğini belirten Bottoms, "Sivil haklar hareketinde tanımlanmış ortak bir düşman vardır. Biz içimizdeki düşmanla savaşıyoruz. Birbirimizi sokakta vuruyoruz. Bir bebeği vurup öldürdünüz" diye konuştu.

Polis gibi protestocuların da reforma ihtiyaçlarının olduğunu kabul etmesi gerektiğini söyleyen Bottoms, şöyle konuştu:

"Bunun suçunu polise yükleyemezsiniz. Bunun ceza yargı sistemi reformuyla ilgisi olduğunu söyleyemezsiniz. Bu, silah taşıyan ve içinde 8 yaşında bebek olan bir aracı vuran kişilerle ilgilidir? Değdi mi?"

Polis, ayrıca haftasonu boyunca silahlı olaylarda iki kişinin daha öldürüldüğünü ve 20'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Belediye başkanı da cumartesi gecesi 911 alo polis hattının susmadığını, pazar sabahı Georgia eyaleti devriye merkezinin protestocuların saldırısında hasar gördüğünü söyledi.

Bottoms'ın açıklamalarına sosyal medyada bazı kullanıcılar Black Lives Matter/BLM (Siyahların hayatlrı değerlidir) hareketini polisle aynı kefeye koyarak değersizleştirme çabası olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

Bazısı da Bottoms'ın Atlanta'nın kontrolünü kaybettiğini söyleyerek istifasını istedi.

Yorumlar (0)