ABD Başkanı Trump için azil soruşturması başlatılıyor!

ABD Başkanı Trump için azil soruşturması başlatılıyor!

DÜNYA 25.09.2019, 09:00
ABD Başkanı Trump için azil soruşturması başlatılıyor!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump'ın azledilme sürecinin başlatılması için ilk resmi girişimi yaptıklarını açıkladı.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Pelosi, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nin Trump hakkında azil soruşturmasını resmen başlatacağını duyurdu.

Trump'ın Ukrayna Devlet Başkano Vladimir Zelenskiy'e Joe Biden'ın oğlu Hunter'ı soruşturması için baskı yaptığı iddiasına ilişkin 'anayasal sorumlulukların ihlali' ifadesini kullanan Pelosi, "Başkan hesap vermeli. Hiçkimse kanundan üstün değildir" ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi'nden en az 175 üyenin Trump'a bir soruşturma başlatılması çağrıda bulunduğu ve bu sayının artmaya devam ettiği bildirildi. 435 üyesi olan Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar 235 üyeyle çoğunluğu oluştururken, Cumhuriyetçilerin 199 üyesi bulunuyor.

Trump, 'cadı avı' olarak niteledi

Trump, azil soruşturmasına tepki gösterirken, "BM’de onca iş yaptığımız ve başarı kazandığımız bu kadar önemli bir günü Demokrat Partililer kasıtlı olarak Cadı Avı saçmalığı son dakikasıyla mahvetti. Ülkemiz için çok kötü!" dedi.

Pelosi "Hazırız" demişti

Demokratlar, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, 2020 başkanlık seçimlerinde rakibi Joe Biden'ın oğlu Hunter'ı soruşturması için baskı yaparak görevini kötüye kullandığını savunuyor.

Diğer yandan Pelosi, Washington'daki Atlantic Festival'de yaptığı açıklamada, Demokratların Trump'ın azli yönünde adım atma konusunda 'hazır' olduğunu belirtmişti.

Pelosi, "Bu yüzden gerçekleri öğrenir öğrenmez söyledim, hazırız. Şimdi gerçeklerimiz var, hazırız" ifadelerini kullanmıştı.

Şu ana dek ABD tarihinde yalnızca 2 başkana karşı azil süreci işletildi; Başkan Andrew Johnson ve Başkan Bill Clinton. Ancak iki başkan da süreç sonunda görevden uzaklaştırılmadı. 1974 yılında Watergate skandalı sonrası azil süreciyle karşı karşıya kalan Başkan Richard Nixon ise istifa ederek sürecin önüne geçmişti.

BBC Türkçe

Ukrayna tartışması nedir?

Kısa bir süre önce ABD istihbaratından adı açıklanmayan bir yetkili, Başkan Donald Trump'ın büyük bir skandala yol açtığı iddiasını ortaya attı.

Söz konusu skandalın ABD Başkanı'nın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmeyle ilgili olduğu iddia edilse de ne bu görüşmenin içeriği kesin olarak biliniyor ne de neden büyük bir skandal olduğu.

Çünkü Beyaz Saray, istihbarat yetkilisinin bulunduğu şikayet konusunda ABD Kongresi'ni bilgilendirmeyi reddediyor.

Donald Trump'ın mitinglerde ve basın toplantılarında sık sık Demokrat başkan adaylarından Joe Biden ile oğlunun soruşturulması gerektiğini söylüyor. Trump, Biden'ın ABD Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde Ukrayna krizi yaşanırken yasaları çiğnemiş olabileceğini ima ediyor.

Joe Biden Barack Obama yönetiminde Başkan Yardımcısı olarak görev yaparken, Biden'ın oğlu Hunter Biden, Ukraynalı bir işadamının enerji şirketinde yönetim kurulu üyesiydi.

Joe Biden

Trump'ın gelecek yıl düzenlenecek ABD Başkanlık seçimleri öncesinde olası rakibi Biden ve hakkında gizli bilgilere erişmek için Ukrayna Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yürüttüğü iddia ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yayımladığı Twitter mesajında "Zelenskiy ile telefon görüşmesinin sansürsüz tam metninin Çarşamba günü yayımlanacağını" duyurdu.

Trump dün yaptığı açıklamada ise telefon görüşmesinin içeriği için "Joe Biden ve oğlu gibi bizim insanlarımızın zaten kötü durumda olan Ukrayna'daki yolsuzluk ortamına katkı sağlamalarını istemediğimizi söyledim" demişti.

Analiz: Cin şişeden çıktı

Anthony Zurcher
BBC Kuzey Amerika Muhabiri

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat liderler aylardır lafı ağızlarında geveliyorlardı. ABD Başkanı Donald Trump hakkında resmen bir azil süreci başlatılmasını isteyenlerin de buna karşı çıkanların da isteklerini yerine getirdiklerini belirten açıklamalar yapıyorlardı.

Bu strateji, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve diğer Demokrat liderlerin, azil süreci başlatılması durumunda 2020'deki seçimde başa baş bir yarış yaşanacak bölgelerde aday olacak ılımlı Demokratların seçilme ihtimalinden endişe duyduklarını ima ediyordu.

Fakat Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile görüşmesine ilişkin bilgilerin ortaya çıkmasının ardından bu hesap değişmiş görünüyor. Artık orta yolcu politikacılar bile azil sürecini destekliyor.

Dönüşü olmayan yola girildi. Cin şişeden çıktı. Hangi metaforu tercih ederseniz eden gerçek şu ki, partisi içindeki siyasi atmosferi her zaman hassasça ölçen Pelosi, azil sürecine karşı çıkmaktansa en azından buna açık olma noktasına geldi.

Bundan sonra olacaklar belirsiz. ABD Başkanı Trump Çarşamba günü telefon görüşmesinin metnini yayımlayacağını duyurdu.

Bu Demokratlar için yeterli olmayacak. Belki de Beyaz Saray Kongre'nin taleplerini karşılamak için daha fazlasını yapabilir.

Veya iki taraf da kışın en karanlık günlerine kadar uzayacak bir savaş için siper kazabilir.

İstihbarat yetkilisi neyi, nasıl şikâyet etti?

ABD istihbarat teşkilatlarından bir yetkili 'acil müdahale' gerektiren bir olayı ya duydu ya da gördü.

ABD istihbarat servisleri baş müfettişi Michael Atkinson'a göre yapılan şikâyet, hükümetten bir yetkilinin istihbarat birimleri dışarısından birilerinin gizli görüşmelerini başkalarına aktarması üzerineydi.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff ise Twitter mesajında, bu bilgileri paylaşan istihbarat görevlisinin komiteye ifade vermek istediğini söyledi.

Yorumlar (0)