19 yaşındaki çevre aktivisti Greta Thunberg'den 'baskıcı ve ırkçı kapitalizmin yıkılması' çağrısı

Dünyaca ünlü eko-aktivist, pazar günü Londra'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada iklim krizinin kapitalizmden kaynaklandığını belirtti. Marksist terimler kullanarak 'Batı'nın baskıcı ve ırkçı kapitalist sisteminin yıkılması gerektiği' mesajını verdi.

DÜNYA 03.11.2022, 14:51
19 yaşındaki çevre aktivisti Greta Thunberg'den 'baskıcı ve ırkçı kapitalizmin yıkılması' çağrısı

2018'de Gelecek İçin Cuma Günleri (Fridays for Future) hareketini kurmasından 2019'da BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya dek uluslararası çevreci hareketin yüzü haline gelen Greta Thunberg, bu kez iklim krizini antikapitalist söylemle yorumladı.


Londra'daki Southbank Merkezi'nin etkinliğinde kendi derlediği İklim Kitabı'nı tanıtan 19 yaşındaki İsveçli eko-aktivistin konuşma ve soru-cevap seansında Marksist terimler kullanarak 'kapitalizmin yıkılması' çağrısı yapması yankı yarattı.


'Normal dediğimiz zaten bir kriz'
“Bir daha asla normale dönmeyeceğiz çünkü 'normal' zaten bir krizdi. Normal dediğimiz şey, insanların ve gezegenin sömürülmesi üzerine kurulmuş aşırı bir sistemdir" diye konuşan Greta Thunberg, "Hala mevcut dünya düzenimizi şekillendiren serveti biriktirmek için sözde küresel Kuzey tarafından sömürgecilik, emperyalizm, baskı ve soykırımla tanımlanan bir sistemdir" vurgusunu yaptı.


Fosil yakıt çıkarılmasını ırkçılıkla ilişkilendirdi
"Tek önceliğimiz ekonomik büyüme ise, o zaman tam da şimdi yaşadıklarımızı yaşamayı beklemeliydik" eleştirisini getiren aktivist, fosil yakıt çıkarılmasını ırkçılıkla ilişkilendiren bir değerlendirme yaptı:
"İklim değişikliğinin kökleri, birkaç kişinin kısa vadeli karlarını maksimize etmek için hem insanları hem de gezegeni sömüren ırkçı, baskıcı ekstraktivizme dayanır."
Ekstraktivizm, topraktan doğal kaynakları çıkarıp dünya pazarında satma sürecine deniliyor.(Sputnik)

Yorumlar (0)