ORMAN VASFINI KAYBETMİŞ ARAZİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME NE OLACAK?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu toplantısında, orman vasfını kaybetmiş arazilerin Milli Emlak ile takas edilmesini içeren tasarıyı eleştirdi. Ömer Fethi Gürer, orman vasfından çıkarılacak arazilerin imara açılacağından endişe ettiklerini söyledi. CHP Grubu tasarı da orman alanları kullanımı, orman köylüsü durumu, sulama birlikleri, orman vasfını yitiren alanlar, su bedeli tahsili ile ilgili maddelerde olumsuz düzenlemeler nedeni ile karşı çıktı.

ÇEVRE 18.03.2018, 12:45 18.03.2018, 12:45
ORMAN VASFINI KAYBETMİŞ ARAZİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME NE OLACAK?

TBMM’de, Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu toplantısı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve komisyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde yapılan toplantıda orman vasfından çıkarılacak arazilerle ilgili madde, Bakan Veysel Eroğlu ve muhalefet Komisyon üyeleri arasında tartışmalar yaşandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, halen orman vasfında olan ancak kayalık olan arazilerin, Milli Emlak’a devredileceğini, karşılığında da orman olabilecek yerlerden, iki katından az olmamak üzere arazi alınacağını ifade etti. Bakan Eroğlu, Muğla ilindeki denize bakan bölgede kayalık arazilerin orman vasfında olmasını örnek göstererek, “… tamamen orman vasfını kaybetmiş yerler ama bunun dışında hakikat en bazı yerler var ki taşlık, kayalık,  ot bitmiyor. Mesela Muğla ’da, biz taşlık, kayalık, ot bitmeyen yere biz demiş iz ki: “Bura orman. ” Hiç k imse bir şey yapamıyor. Bizde çok sıkı takip ediyoruz. Şu ana kadar şunu gururla ifade ediyorum: 1 metrekare yer işgal ettirmedim. Bakın, bunu inkâr eden varsa buyursun çünkü hem uydudan hem karadan çok sıkı denetliyoruz, ayrıca ormanların tapusunu aldık ki artık girmesi mümkün değil. Daha önce ormanların tapusu yoktu, dolayısıyla şimdi diyoruz ki: Değerli milletvekillerim, Sayın Başkanım; bu gibi yerler de vatandaş artık münbit tarım arazilerine yapı yapıyor çünkü yer yok. Hâlbuki yamaçta ki, depreme dayanıklı, sağlıklı, ot bitmeyen taşlık, kayalık yerler boş duruyor. Biz diyoruz ki: Ya, burada ot bitmiyor, ağaç bitmiyor; burayı Millî Emlak’a verelim, o da bize daha uygun yerde en, orman olabilecek yerden, iki katından an az olmamak üzere böyle bir alanı bize versin ve orayı ağaçlandıralım. Böylece hem tarım arazilerin i işgal etmekten kurtaralım…” ifadelerini kullandı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  tasarının; orman vasfını kaybeden arazilerin imara açılıp, inşaat yapılmasına zemin hazırlayabileceği yönündeki kaygılarını dile getirdi. Ömer Fethi Gürer, bu alanlara inşaat yapılacağını, kaçak imara açılacağını vurguladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de “Muğla ’da denize bakan, orman olmayan arazi ne olur Sayın Bakan?” diye sordu. 

Bakan Eroğlu’nun “Burası imara açılmayacak” demesine rağmen, “Depreme dayanıklı arazi” sözündeki çelişkiye dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Buralar, kullanılmayan araziler el değiştirdiğinde değerlerini karşılayarak imara açılabilecek yerlerse mevcut hâlinin üzerinde değerle satılıp daha sonra buraları imar alanı olarak kullanılabilir. Bu anda duruşuyla bir soluklanma noktası hiçbir şey olmazsa. Yani, oraya dikeceğiniz iki üç bitkiyle oranın havasını değiştirebilirsiniz ama anladığım kadarıyla, sizin ifadenizle örtüşmüyor. Yer bulabilecek arazilerin birilerine verilmesi demek bu araziyi imara açtırmak demek…” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)