GÜLİZAR BİÇER KARACA: SİYASET ÜSTÜ BİR ANLAYIŞLA HAYVAN DOSTLARIMIZIN HAKLARINI YASAL STATÜYE KAVUŞTURMALIYIZ

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, toplum vicdanında derin yaralar açan hayvana şiddet vakalarının önlenmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk toplantısında konuştu; Üzerinden bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen 24 Haziran seçimleri öncesi verilen sözlerin tutulması için atılan ilk somut adım niteliğindeki Komisyon’un önemine vurgu yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer Karaca’nın ilk talebi de hayvanların mal değil, can olduğu anlayışının kabulü anlamına gelecek “hayvan hakları” tanımının yasaya girmesi oldu.

ÇEVRE 09.05.2019, 16:52
GÜLİZAR BİÇER KARACA: SİYASET ÜSTÜ BİR ANLAYIŞLA HAYVAN DOSTLARIMIZIN HAKLARINI YASAL STATÜYE KAVUŞTURMALIYIZ

“Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Divanın oluşturulduğu ilk toplantıda Komisyon, üç aylık bir çalışma takvimi belirledi. 12 milletvekilinden oluşan Komisyon’un bu süre zarfında yapacağı çalışmanın sonuçlarının 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliklere de kaynaklık etmesi bekleniyor.


24 HAZİRAN ÖNCESİ VERİLEN SÖZLER İÇİN İLK ADIM ATILDI

Kısa adıyla Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun Cumhuriyet Halk Partisi adına sözcülüğünü de üstlenen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, ilk toplantıda yaptığı konuşmada komisyonun siyaset üstü bir anlayışla çalışması yönündeki beklentisini dile getirdi. Zarar görecek her canın vebali bu komisyonun üzerindedir diyen Biçer Karaca, toplum vicdanında derin yaralar açan taciz, tecavüz dahil hayvana şiddet vakalarının önlenmesinin toplumsal barışın sağlanması açısından da kritik rolüne vurgu yaptı. 24 Haziran 2018’deki genel seçimler öncesinde bugün Meclis’te bulunan her partinin hayvan hakları konusunda sözler verdiğini hatırlatan Biçer Karaca; Cumhurbaşkanı ve Bakanlar düzeyinde zikredilen “seçimlerden sonra ilk çıkacak yasa olacak” sözlerinin üzerinden bir yıla yakın bir süre geçmesi ardından atılan ilk somut niteliğindeki Komisyon’un öneminin altını çizdi.

BİÇER KARACA’NIN İLK TALEBİ: HAYVANLARIN HAKLARI OLDUĞU KABUL EDİLSİN

Mevcut kanununun hayvanları bir mal gibi gören bir anlayışı yansıtmasını ve ona karşı işlenen suçları da Kabahatlar Kanunu’nda düzenlemesini eleştiren Biçer Karaca; “Bu dünyayı birlikte paylaştığımız hayvanların mal değil can olduğunun kabulü ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun adının ve içeriğinin Hayvan Hakları Kanunu olarak değiştirilmesi ilk atacağımız adım olmalıdır” dedi.

“NESLİ TEHDİT ALTINDAKİ TÜRLERE AV YASAĞI GELMELİ”

Nesli tehlike altındaki hayvanların avlanmasının önüne geçecek yasal düzenlemelerin de öncelikli gündemlerden biri olması gerektiğini söyleyen Biçer Karaca; “Komisyonumuz tüm bu konularda mücadele veren sivil toplum örgütlerinin sesini duymalı ve onların taleplerini de içeren bir yasa teklifini üç ay içinde hazırlayarak Yüce Meclis’e sunmalıdır” dedi. Gülizar Biçer Karaca, Komisyon çalışmaları sonrası ortaya çıkacak sonucun da TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partilerin imzasıyla yasalaşmasının önemli olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)