CHP'Lİ BEKO: AKP İKTİDARIYLA DOĞA TAM ANLAMIYLA TALAN EDİLDİ

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi 1.Bölge 4. Sıra Milletvekili adayı Kani Beko dünyanın her yerinde bugünün doğa haklarına sahip çıkmak ve farkındalık yaratmak için kutlanıldığını söyledi.

ÇEVRE 05.06.2018, 20:52 05.06.2018, 20:52
CHP'Lİ BEKO: AKP İKTİDARIYLA DOĞA TAM ANLAMIYLA TALAN EDİLDİ

KANİ BEKO: ‘RANTA KARŞI DOĞA HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi 1.Bölge 4. Sıra Milletvekili adayı Kani Beko dünyanın her yerinde bugünün doğa haklarına sahip çıkmak ve farkındalık yaratmak için kutlanıldığını söyledi.

Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada AKP iktidarının çevre politikalarını sert bir dile eleştiren CHP İzmir Milletvekili Adayı Kani Beko, “ Doğaya, zeytine, ağaca, insana düşman; betonu ve rantı yücelten politikalar ne yazık ki ülkemizde onlarca doğa alanını yok etmiştir. Doğayı bir rant merkezi gören anlayış gelecek nesillerin, soluduğu havayı, içtiği suyu, yürüdüğü toprağı dahi satın alma peşinde!” diye konuştu.

‘15 YILLIK AKP İKİDARIYLA DOĞA TAM ANLAMIYLA TALAN EDİLDİ’

TBMM’de çıkarılan yasalarla, meralar, zeytinlikler, ormanlıklar enerji ve maden şirketlerine peşkeş çekildiğini belirten Beko, “Dereler HES projelerine kurban verildi. Ulaştırma projesi kapsamında Karadeniz’in bakir yaylalarına girildi” dedi. 2016 Dünya Çevre Performansı Endeksi Raporunda 180 ülke arasında Türkiye 99. sırada. Biyolojik Çeşitlilik ve Yaban Hayatı kategorisinde 180 ülke arasında 177. Sırada olduğuna değinen Beko, “ AKP 15 yılda yaklaşık 56 bin ÇED raporu başvurusunun sadece 43 tanesini olumsuz buldu. Doğa mücadelesi veren bütün örgütler, sivil toplum kuruluşları, çevre bilimcileri rant projelerinde dışarda tutuldu” ifadelerini kullandı.

‘HİÇBİR KURUMUN GÖRÜŞÜNE BAŞVURUMADI’

Paris İklim Sözleşmesine İmza atıldığının, fakat gereklilikleri yapılmadığını söyleyen Beko, “TBMM’de Su kanunu görüşmeleri sürekli askıya alındı. TBMM Çevre Komisyonu işlevsiz hale getirildi! Ülkemizde; Son 40 yılda 1.3 milyon hektar kadar sulak alan geri dönülemez şekilde ekonomik ve ekolojik fonksiyonlarını kaybetti. ‘414 bin hektar ormanlık alanı kaybettik’. Mega projeler için 3 milyon ağaç kesildi! ‘Son 10 yılda tarım arazilerimiz 27 milyon dekar azaldı’. Tüm bu rakamlar doğanın artık alarm verdiğinin göstergesidir” şeklinde konuştu.

‘RANTA KARŞI DOĞA HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Doğayı bir talan aracı görmekten uzaklaşmak, doğaya dost yaşam biçimini kurmak en büyük sorumluluğumuzdur diyen Beko, “Ranta dayalı çevre politikaları gelecek nesillerimizi, ormanlarımızı, biyolojik çeşitliliği ve eko-sistemi yok ediyor! Cumhuriyet Halk Partisi olarak insanı ve doğayı bir bütün gören, çevreyle uyumlu kalkınma modelini benimseyen, gelecek kuşaklara sağlıklı yaşam koşullarını temin edecek bir çevre politikasını bildirgemizde açıkladık. Doğa hakkı için, yaşam hakkı için, su hakkı için direnmeye, ranta karşı doğa haklarını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Yorumlar (0)