Yıldızlararası Seyahat İçin Önemli Adım

Uzaya farklı amaçlarla çok sayıda uydu ve roket gönderen Çin, iki aşamadan oluşan ve güneş sisteminin tamamını içine alacak olan bir proje üzerinde çalışıyor. Çinli bilim insanlarının yürüttüğü proje yıldızlararası bir görevden oluşuyor. Interstellar Heliosphere Probes (IHPs) adı verilen bu projeye göre önce heliosferi (güneşi içine alan bölge) keşfedip sonra yıldızlararası uzayda dolaşacak olan iki uzay aracı/sondadan oluşuyor. Böylece iki roket, yıldızlararası seyahat edecek.

BİLİM 25.11.2019, 16:55
Yıldızlararası Seyahat İçin Önemli Adım

Beijing Üniversitesi Uzay Fiziği ve Uygulamalı Teknoloji Enstitüsü Direktörü Zong Quigang yönetimindeki bilim ekibi, iki uzay aracını biri baş, diğeri kuyruk olmak üzere birbirinin aksi istikamete yollayacak. İlk keşif aracı IHP-1, 2024 yılında heliosferin başı istikametine, IHP-2 ise tam tersi yöne, heliosferin kuyruğu istikametine yollanacak.

IHP 1 ve 2, heliosfere varabilmek için dünyanın ve Jüpiter’in yer çekimi yardımından yararlanarak ivme kazanacak. Öngörülen senaryoya göre 2024’te fırlatılacak olan IHP-1 2025 ve 2027’de dünya üzerinden, 2029’da da Jüpiter üzerinden geçecek ve heliosfere 2049’da varacak. Bu yıl da Çinli astrofizikçiler tarafından tesadüfen seçilmiş değil: IHP-1, 2049’da dünyadan 100 astronomik birim uzakta bulunacak; bu ise Çin Halk Cumhuriyeti‘nin kuruluşunun 100. yılına denk geliyor.

IHP-2’nin görev senaryosu ise tamamen farklı. 2033’te Jüpiter’in üzerinden geçecek olan araç Neptün’e 2038’de varacak. IHP-2, Neptün’ün atmosferine küçük bir sonda bırakacak ve oraya girişini gözlemleyecek. Bu aşamadan sonra IHP-2,güneş sisteminin bilinmeyen noktaları yönünde gidecek, sınırlarına ne zaman varacağını bilemediği heliosferin kuyruğuna doğru yol alacak. Şimdilik etüt durumundaki bu projenin resmi olarak 2021 ya da 2022 yılında başlaması öngörülüyor.

Yorumlar (0)