04.06.2018, 15:19

APOLET

Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan getirilmesinde etkin rol oynayan ve Özel Kuvvetler Komutanlığı da yapan Engin Alan 2. Kolordu Komutanı olduğu dönemde, Çanakkale'deki tören sırasında Erdoğan gelince ayağa kalkmamıştı.

Erdoğan daha sonra bu tutumu eleştirmiş ve katıldığı bir toplantıda ''Ülkenin Başbakanı anma törenine gider de bir Korgeneral ayağa kalkmaz mı? Kalkmadığı takdirde bedelini öder. Bu beyefendi ayağa kalkmadı. Ondan sonra gereği yapıldı. Şimdi bakın gideceği yeri o da buldu” demişti.[1] 

( Engin Alan, 2012 yılında Balyoz davası sonucunda suçlu bulunarak 18 yıl hapse mahkûm edildi. ) 

 

 

 *          *           *

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malatya'da Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından organize edilen iftar yemeğine katıldı.

 

Burada konuşan Erdoğan, CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’yi hedef alarak “Çırağa dükkan teslim edilmez. Siyasetin çıraklarına da Türkiye emanet edilmez. Siyasette hiçbir başarısı, hiçbir tecrübesi olmayanlara ülkenin yönetimini asla veremeyiz. Kardeşlerim; girdiği her yarışı kaybedenlerin ne kendilerine, ne de milletimize verebilecekleri bir şey yoktur” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri buluşmaya katılanlar tarafından alkış alırken, alkışlayanlar arasında 2’nci Ordu Komutanı İsmail Metin Temel’in de bulunması tepki çekti. Temel, Erdoğan’ın alaylı sözlerini alkışlarken yüzündeki gülümsemeyi de saklama gereği duymadı.

 

Muharrem İnce Nevşehir mitinginde yaptığı konuşmada 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel'e atfen, "Erdoğan, o generali ihraç edecek misin? 30 Ağustos'ta ilk emekliye ayıracağım general o olacak" dedi ve ekledi: " 81 milyonun huzurunda söylüyorum. Senin apoletlerini sökmezsem ben de Muharrem İnce değilim. "

 

Ve Erdoğan ile İnce arasında "APOLET" polemiği başladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Millet sana o apoletleri sökme yetkisi vermez" sözlerine, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce "İftara katılmasından niye rahatsız olayım? Ben generalin iftar sofrasına katılmasından rahatsız değilim. Siyasi bir konuşmayı alkışlamasından rahatsızım" diyerek yanıt verdi.

 

 

 *          *          *

 

 

ASKERİ CEZA KANUNU MADDE : 148 

 

Askeri şahıslardan ;

 

A) Siyasi bir partiye üye olmak için müracaat eden veya herhangi bir suretle siyasi partilere girenler, 

 

B) Siyasi amaçla toplantı yapan veya aynı amaçla siyasi gösterilere katılanlar,



C) Siyasi amaçla nutuk söyleyen, demeç veren, yazı yazan veya telkinde bulunanlar,



D) Siyasi toplantılara resmi veya sivil kıyafetle katılanlar,



E) Herhangi bir sebeple yalnız veya toplu olarak siyasi mahiyette beyanname hazırlayan, hazırlanmış beyannameyi imzalayan, imzalatan veya yayın organlarına ulaştıran veya dağıtanlar, Fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, bir aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 



Bu cürümler, seferberlikte işlenirse ceza iki misli olarak hükmolunur.

Askeri şahıslar; Mareşalden asteğmene kadar subaylar, astsubaylar, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan sivil personel, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, erbaş ve erler ile askeri öğrencilerdir. 

 

 

2.Ordu Komutanı İsmail Metin Temel'in siyasi amaçlı bir toplantıya katılmadığı açık, toplantıyı düzenleyen Malatya Esnaf Ve Sanatkarlar odası. Ancak Askeri Ceza Kanunu'nun C Maddesindeki  "Siyasi amaçlı telkinde bulunanlar" ifadesi önemli. 

Türk Dil Kurumunun internet sitesinde "Telkin" için aşılamak tanımı yapılıyor. Erdoğan'ın siyasi konuşmasını alkışlamak o düşünceyi aşılamak anlamına gelebilir.  Yargılama sonucunda 1 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmedilmesi öngörülebilir. 

 

 

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN ÇIKARMA CEZASI 

Madde:30

 

Bir seneden fazla hapis cezası ile hükümlülük halinde,

 

Taksirli suçlardan verilen cezalar hariç olmak üzere, askeri mahkemelerce üç aydan fazla hapis cezası ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası da verilebilir.

 

Tabi bu yargılama sonucunda mahkemelerce verilebilecek bir ceza. Bu kısım bağımsız mahkemeler tarafından yapılabilir.

 

 

 *          *          *

 

 

YÜKSEK ASKERİ ŞURA 

 

Başbakan’ın başkanlık ettiği Şûra’ya, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile TSK’ya mensup tüm Orgeneral/Oramiral rütbesindeki komutanlar katılır. Genel sekreteri Genelkurmay II. Başkanıdır.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait her türlü önemli meseleleri inceler, bunlarla ilgili prensip kararları alır, savaş gücü çalışmaları vb. konularda hükumete gerekli tavsiyelerde bulunur, silahlı kuvvetlere ait kanun tasarılarını, silahlı kuvvetlerin en yüksek kurulu olarak görüşür ve tasarılara son şeklini verir.

 

Şûra’da, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup albayların general ya da amiralliğe terfileri ile bir üst rütbeye terfi edecek general ve amirallerin durumları görüşülür. Ayrıca çeşitli nedenlerden dolayı TSK’dan ihraç edilecek personel için de karar verilme merciidir.

 

Toplantıda alınan kararlar Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe konulur. 

 

 

 *          *           *

 

 

Ülkenin Genel Kurmay Başkanı, Cumhurbaşkanlığı adaylığının tartışıldığı bir dönemde Abdullah Gül ile görüşmeye gönderilmişti . 

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu  Balıkesir ve ilçelerini kapsayan gezisi için Bandırma'daya gitmişti. Kılıçdaroğlu'nu taşıyan özel uçak Bandırma 6'ncı Ana Jet Üs Komutanlığı pistine inmiş, Kılıçdaroğlu askeri törenle karşılanmıştı. Milli Savunma Bakanlığı askeri törenle karşılama nedeniyle inceleme başlatmıştı.

 

 

2008 yılında Başbakanlık koltuğunda oturan Erdoğan, Ergenekon savcılarının iddianameyi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdiklerinin hemen ertesi günü, “Bu davanın savcısıyım” çıkışında bulunmuştu. Ergenekon Davasında 275 askeri sanık hakkında verilen 503 sayfalık karar açıklanmış, Türk Ordusunun en rütbeli askerleri ağır cezalara mahkum edilmişti.

 

 

Ülkenin Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ uydurma davalarla yargılandı, hapse atıldı.

 

 

Şimdi sizinle Yeni Şafak Yazarı Hasan Öztürk'ün 2013 yılında haber7.com'da yazdığı köşe yazısının bir kısmını paylaşacağım. Yazının tamamını okumak isteyenler için link : http://m.haber7.com/yazarlar/hasan-ozturk/1100157-erdogan-sener-eruygura-nasil-haddini-bildirdi

 

 

Emekli Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un katıldığı son Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'dır. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Eruygur'a söz verilir.

Herkes, Şener Eruygur'un selamlama ve veda konuşması yapacağını beklerken olanlar olur.

Şener Eruygur, cebinden çıkardığı kağıdı okumaya başlar.

Kağıtta, "iktidarın, gericilere, yobazlara" nasıl iltimas geçtiği…

"Cemaatlere" nasıl kol kanat gerdiği…

"İrticanın bu hükümet zamanında nasıl kök saldığı" gibi ipe sapa gelmez iddialar yazılıdır ve hepsini Şener Eruygur okumaya yeltenir.

Şener Eruygur'un bu konuşması salonda yankılanan "Kes lan!" nidasıyla sona erer… 

MGK toplantısı da…!

"Kes lan!" diyerek Şener Eruygur'a haddini bildiren…

Milyonlarca inananın töhmet altında bırakılmasının önüne geçen isim Başbakan Tayyip Erdoğan'dır.

Bir anda ortalık buz keser..!

Şener Eruygur'un konuşması da toplantı da sona erer.

Gerisi malumunuz, Şener Eruygur daha sonraki yıllarda Jandarma eski Genel Komutanı olarak "Darbe teşebbüsü" suçundan hüküm giyer!

Diyeceğim o ki, Milli Güvenlik Kurulu'nda olağanüstü zamanlarda alınan ve hiçbir zaman hükümet tarafından uygulamaya konulmayan  "tavsiye kararlarını"bugünlerde manşete çekenlerin "ima" ettiklerinin aksine "iyi şeylere" imza atmıştır Tayyip Erdoğan! 

Bu iyi şeylerin en iyilerinden biri, "haddini ziyadesiyle aşan bir MGK üyesine " Kes lan denilerek haddinin bildirilmesidir.

- - - - -

Yorumlar (0)