Gazete Kritik

Utku Çakırözer: “Atatürk, İnönü olmasa Montrö’yü konuşamazdınız!”

Vekil Haberleri

Çakırözer, AKP iktidarının Kıbrıs ve Ege konularında Türkiye’nin ve KKTC’nin hakkını hukukunu koruyamadığını belirterek “Sizin basiretsiz, beceriksiz politikalarınızdan cesaret alan ABD, Güney Kıbrıs Rum kesimine 50 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldırarak silah satmaya başladı. Erdoğan diyor ki ‘Adalar işgal edildi’. Peki o Adalar işgal edilirken siz neden engellemediniz? NATO Harekatında Yunanistan jetleri Türk jetlerine kilitlendi. NATO’dan bir kınama olsun çıkarabildiniz mi? Yok!” dedi.

TBMM’de Dışişleri Bakanlığı’nın 2023 bütçesinin görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile muhalefet arasında Yunanistan’ın işgal ettiği ve silahlandırdığı adalarla ilgili tartışma yaşandı. Adaların işgal edilmesine sessiz kalan AKP iktidarını eleştiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan’a ‘Adaları işgal ettiniz’ diyor. O zaman neden engellemiyorsunuz?” diye sordu.

Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Çakırözer, AKP iktidarının Kıbrıs ve Ege konularında Türkiye’nin ve KKTC’nin hakkını hukukunu koruyamadığını belirterek “Sizin basiretsiz, beceriksiz politikalarınızdan cesaret alan ABD, Güney Kıbrıs Rum kesimine 50 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldırarak silah satmaya başladı. Erdoğan diyor ki ‘Adalar işgal edildi’. Peki o Adalar işgal edilirken siz neden engellemediniz? NATO Harekatında Yunanistan jetleri Türk jetlerine kilitlendi. NATO’dan bir kınama olsun çıkarabildiniz mi? Yok!” dedi.

SİZDEN SONRA HAKKIMIZ DAHA İYİ KORUNACAK

Kardak Krizi’nde Türkiye’nin izlediği tutumu anımsatan Çakırözer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin Ege’deki egemenlik hakkını elinden almaya kimsenin gücü yetmez. Bunun en somut örneği Genel Başkanımız Deniz Baykal’ın Dışişleri Bakanı olduğu Kardak Krizidir. Kardak kıyılarına o gece çıkılsın diyenlerin başında Sayın Baykal gelmektedir. Herkes müsterih olsun. Türkiye'nin Ege'deki, Kıbrıs'taki hakkı hukuku siz iktidardan gittikten sonra daha iyi korunacaktır.”

Bakan Çavuşoğlu’nun sorulara tatmin edici yanıt vermemesi üzerine Çakırözer tekrar söz alarak, “Sayın Bakan konuşmamıza atıfta bulundu. Ancak sorularımıza yanıt vermedi. 3 Eylül 2022'de AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi ki: ‘Adalar işgal altında’ Yunanistan'a atfederek. Ben de dedim ki, ‘O zaman siz neden engellemediniz? Başka sorularımız da oldu. NATO harekâtında Yunanistan Türk jetlerine kilitlendi, bir kınama çıkarabildiniz mi dedik, buna da bir yanıt gelmedi. Neden vermiyorsunuz?” diye konuştu.

DENKTAŞ’IN MEZARINI NEDEN YAPMIYORSUNUZ”

Konuşmasında iktidarın KKTC’nin hak ve hukukunu korunmasında yetersiz kaldığına da işaret eden Çakırözer şunları söyledi:

“KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına üye kabul edilmesi olumludur. Ancak daha önce islam İşbirliği Örgütüne de üye yaptınız. Ama tanıtamıyorsunuz. Bu yıl Konya’da İslam oyunları vardı. 1980’de darbe döneminde, Evren döneminde bile Kıbrıs Türkü katılmıştı bu oyunlara. Konya’da ise KKTC bayrağını KKTC sporcusunu yarıştırabildiniz mi? Hayır! Neden denemediniz? Çünkü korktunuz.”

Kıbrıs davasının önder isimlerinden KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Adadaki anıt mezarının bir türlü bitirelememesini de eleşitren Çakırözer, “Ömrünü Kıbrıs davasına adayan KKTC’nin kurucu lideri Rauf Denktaş’ı hayattayken sevmediniz. Şimdi bakıyorum onun ddiği noktaya geldiniz. ‘KKTC’nin egemenliğini tanıtacağız’ diyorsunuz. Sağlığında saygı göstermediniz, şimdi niye 10 yıldır mezarını yapmıyorsunuz?” tepkisini gösterdi.

MUSTAFA KEMAL OLMASA MONTRÖ’YÜ KONUŞABİLİR MİYDİNİZ”

İktidarın, Rusya ile Ukrayna arasında yürüttükleri ateşkes görüşmeleri ve tahıl krizinin çözümüne ilişkin müzakereler konusunda Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemine de değinen Çakırözer, “Savaş ortamında ateşkes için, tahıl krizi için yürütülen girişimler önemlidir, değerlidir. Peki soruyorum sizlere o beğenmediğiniz Mustafa Kemal’ler, İsmet İnönü’ler olmasa; o burun kıvırdığınız, bir gecede değiştiririz dediğiniz Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni, Lozan Anlaşmasını hayata geçirmeseler; 500 yılık hariciye geleneği olmasa, 200 yıllık demokrasi geleneğimiz olmasa, 100 yıllık Cumhuriyet kurumlarımız olmasa, kiminle hangi müzakereyi yürütebilecektiniz!” değerlendirmesinde bulundu.



Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.