Gazete Kritik

CHP'Lİ VECDİ GÜNDOĞDU:HER YIL 1,4 MİLYAR TON VERİMLİ TOPRAĞIMIZI EROZYONLA KAYBEDİYORUZ

Vekil Haberleri

"HER YIL 1,4 MİLYAR TON VERİMLİ TOPRAĞIMIZI EROZYONLA KAYBEDİYORUZ, TOPRAĞIMIZA, GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM" TBMM ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Çevre duyarlılığından yoksun plansız ve çarpık sanayileşme sonucu; ormanlar, bitki örtüsü, hava, su, toprak ciddi tehdit altındadır. Yaşamın ve doğanın vazgeçilmez bir parçası olan toprak hızla kirlenmekte ve süratle yok olmaktadır.

 

 Ülkemizde toprak kaybının ve kirliliğinin nedenlerinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

 

Saygılarımızla.

 

Vecdi GÜNDOĞDU

Kırklareli Milletvekili

Çevre Komisyonu Üyesi

 

 

GEREKÇE

 

Canlı türlerinin büyük bir bölümünün yaşam ortamı olan toprak, çevre ve insan açısından önemli özellikler taşımaktadır. Toprak, canlıların besin kaynağını oluşturan ortam olarak, kendisi doğal bir kaynaktır.

 

Bir başka deyişle toprak, canlı doğal kaynakların varlığını sürdürebilmesi için hava ve su ile birlikte vazgeçilmezimizdir.

 

Toprak, doğal çevre değerlerinin yanı sıra, yapay çevreyi, insan uygarlıklarını da barındırmaktadır. İnsanoğlu yaratılışından bu yana toprakla uğraşmıştır. Toprak sorunlarının bir kesimi doğal olaylardan ya da toprağın yapısından kaynaklanırken, büyük bir kesimi de insan müdahalesinden ileri gelmektedir.

 

Sahip olduğumuz en büyük doğal varlık olan topraklarımızın korunması, dengeli kullanılması ve geliştirilmesini amaçlayan girişimler; toprağın sahip olduğu değerlerin, gelişen bilim ve teknolojinin imkânlarını da kullanarak detaylı bir şekilde tanımlanması, özelliklerinin çok iyi belirlenmesi, haritalanması ve veri tabanı oluşturularak buna dayalı planlamaların yapılması ile mümkündür.

 

Bir parmak derinliğinde bir toprak tabakasının oluşması için asırlar geçmesi gerekmektedir. Olumsuz şartlar bir iki mevsimde bu tabakayı yok edip okyanuslara taşıyabilir. Topraktan oluşmuş yerkabuğu, kendisini oluşturan bu tabakayı süratle kaybetmektedir.

 

Ülkemizde coğrafi nedenlerle akarsularla birlikte alandan taşınan toprak, ABD’nin 7, Avrupa’nın 17 ve Afrika’nın 22 katı daha fazla düzeydedir. Fırat Nehri yılda 108 milyon ton, Yeşilırmak 55 milyon ton toprak taşımaktadır.

 

Her yıl Keban Barajı’na 32 milyon, Karakaya Barajına 31 milyon ton toprak birikmektedir. Erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesi toprak birlikte yitirilmektedir. Her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak erozyonla kaybedilmektedir. Kaybedilen bu topraklar, 25 cm kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde bir araziye eşdeğerdir.

 

Amaç dışı arazı kullanımı, hatalı tarım teknikleri, kent, sanayi, ulaşım ve benzeri yatırımların rant uğruna akılcılıktan uzaklaşılması süreci erozyonu artırmaktadır. Afet nitelikli erozyon yetmezmiş gibi, tarım arazileri, özelliklede verimli tarım arazileri tarım dışı kullanımlarla açık bir saldırı ve talanla karşı karşıya kalmıştır.

 

Bu doğrultuda;

 

Yaşamın ve doğanın vazgeçilmez bir parçası olan toprak hızla kirlenmekte ve süratle yok olmaktadır.

 

 Ülkemizde toprak kaybının ve kirliliğinin nedenlerinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını ihtiyaç bulunmaktadır. Saygılarımla.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.