Gazete Kritik

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, av tüfekleriyle işlenen kadın cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı

Vekil Haberleri

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, av tüfekleriyle işlenen kadın cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Genel Başkan yardımcısı İlgezdi, geçtiğimiz yıl Helin Palandöken'i vurarak katleden Mustafa Yetgin'e olayda kullanılan silahı satan M.B isimli şahsın, Konya'da yine satışa hazır çok sayıda kaçak üretim av tüfekleriyle yakalandığını ve idari para cezasıyla serbest bırakıldığını açıkladı.

İlgezdi soru önergesinde; "30 Ekim 2018 tarihinde Konya'nın Beyşehir ilçesinde jandarma tarafından çok sayıda kaçak tüfekle ele geçirilen M.B isimli şahısın geçtiğimiz yıl Helin Palandöken'i katleden silahı internet üzerinden sattığı ancak ifadesi alındıktan sonra idari para cezasıyla serbest bırakıldığı anlaşılmıştır. İçişleri Bakanlığı 2017 yılı ve 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadınlardan 393’ünün hayatını kaybettiği açıklamıştır. Helin Palandöken şiddete uğrayarak hayatını kaybeden kadınlardan yalnızca biridir. Geçtiğimiz gün Bursa’da bir yıllık eşi tarafından tüfekle vurulan Hanife Babayiğit ise “şimdilik” son kurbandır. Türkiye’de her gün gazete sayfalarında tüfek kullanılarak işlenen kadın cinayetleri yer almaktadır. Yasa dışı yollarla üretilen ve rahatlıkla
ruhsatsız biçimde satışa sunulabilen av tüfeklerini şiddetin bir unsuru olarak meşrulaştıran çok sayıda zanlı idari para cezasıyla serbest bırakıldığı için, potansiyel katil zanlısı durumundadır. Bireysel silahlanmaya bağlı ölümler hızla artarken, 2008 yılında 5728 sayılı kanunla yapılan düzenlemeyle 2521 sayılı kanuna muhalefet edenlere, “ruhsatsız av tüfeği bulunduranlara, üretenlere ve satanlara idari para cezası verilmesi” öngörülmüştür. 5278 sayılı kanunun gerekçesinde idari para cezası verilerek bir nevi ‘etkin pişmanlık’ hükmü tesis edilecektir.” denilmiştir. Bu gerekçenin kendisi bile Türkiye’de bireysel silahlanmanın bir devlet politikası olarak desteklendiğini göstermektedir." ifadelerini kullandı. 


CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi ayrıca "2006-2017 yılları arasında ateşli silah yaralanmasına bağlı hayatını kaybeden kişi sayısı 20 bin 237 olarak kayıtlara geçmiştir. Bu veriler Türkiye’de günde 5 kişinin ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybettiğini göstermektedir. Ruhsatsız av tüfeği satanlara, üretenlere ve bulunduranlara yönelik “Etkin pişmanlık” uygulaması anlamına gelen idari para cezasının kaldırılması için daha kaç Helin Palandöken’in hayatını kaybetmesi gerekiyor? " sorusunu yöneltti. 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ

İstanbul Milletvekili

 

Konya ili özellikle de Beyşehir ilçesi son yıllarda ele geçirilen kaçak av tüfekleri ile gündeme gelmektedir. 21 Eylül 2018’de 10 kurusıkıdan bozma tabanca; 10 Ağustos 2018’de 1500 av tüfeği; 26 Mayıs 2018’de 1536 av tüfeği; 5 Mayıs 2017’de 300 av tüfeği, 21 kurusıkı tabanca, 21 havalı tüfek; 26 Ekim 2017’de 543 kurusıkı tabanca; 3 Mart 2017’de 185 adet suikast tipi tek atımlık tabanca, 86 adet kurusıkıdan bozma tabanca, 535 kurusıkı tabanca, 987 adet yasadışı yiv ve set açmaya uygun kurusıkı tabanca namlusu, 4 adet av tüfeği; 22 Nisan 2016’da yasadışı yollarla üretilen 317 tabanca, 204 kısa namlulu av tüfeği; 7 Eylül 2016’da 185 adet tek atımlık suikast tipi kalem tabanca, 60 adet kurusıkıdan bozma tabanca ele geçirilmiştir.

 

Geçtiğimiz iki senede Konya’nın sadece Beyşehir ilçesinde ele geçirilen 3.565 kaçak üretim av tüfeği, 1.148 kurusıkıdan bozma tabanca, 370 tek atımlık kalem tipi suikast silahı Türkiye’de bireysel silahlanmanın ulaştığı korkunç boyutu gözler önüne sererken, Konya’nın da bir üs haline geldiğini göstermektedir.

 

Bireysel silahlanmaya bağlı ölümler hızla artarken, 2008 yılında 5728 sayılı kanunla yapılan düzenlemeyle 2521 sayılı kanuna muhalefet edenlere, “ruhsatsız av tüfeği bulunduranlara, üretenlere ve satanlara idari para cezası verilmesi” öngörülmüştür. 5278 sayılı kanunun gerekçesinde idari para cezası verilerek bir nevi ‘etkin pişmanlık’ hükmü tesis edilecektir.” denilmiştir. Bu gerekçenin kendisi bile Türkiye’de bireysel silahlanmanın bir devlet politikası olarak desteklendiğini göstermektedir. 

 

Buna göre AKP iktidarının ilk dönemini kapsayan 2003-2007 yılları arasında 2521 sayılı kanuna aykırı biçimde ruhsatsız tüfek bulundurduğu gerekçesiyle sanık olan 40 bin 306 kişi varken, 2008 yılında yapılan düzenleme sonrasında bu sayı bin 730’a kadar gerilemiştir. 2017 yılında yalnızca 95 kişi hakkında ruhsatsız av tüfeği bulundurmaktan, satmaktan ya da üretmekten dolayı adli işlem yapılmıştır.

 

Oysa 2006-2016 yılları arasında ateşli silahlarla suç işleyerek hüküm giyen 46 bin 627 kişi vardır. Bu rakamlar AKP iktidarı döneminde haftada 86, günde 12 kişinin ateşli silahlarla suç işlediğini göstermektedir.

 

Ateşli silah yaralanmasına bağlı hayatını kaybeden kişi sayısı ise 2006-2017 yılları arasında 20 bin 237 olarak kayıtlara geçmiştir. Bu veriler Türkiye’de günde 5 kişinin ateşli silah yaralanması sonucu hayatını kaybettiğini göstermektedir.

 

Öte yandan 30 Ekim 2018 tarihinde Konya'nın Beyşehir ilçesinde jandarma tarafından çok sayıda kaçak tüfekle ele geçirilen M.B isimli şahısın geçtiğimiz yıl Helin Palandöken'i katleden silahı internet üzerinden sattığı ancak ifadesi alındıktan sonra idari para cezasıyla serbest bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

İçişleri Bakanlığı 2017 yılı ve 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadınlardan 393’ünün hayatını kaybettiği açıklamıştır. Helin Palandöken şiddete uğrayarak hayatını kaybeden kadınlardan yalnızca biridir. Geçtiğimiz gün Bursa’da bir yıllık eşi tarafından tüfekle vurulan Hanife Babayiğit ise “şimdilik” son kurbandır.

 

Türkiye’de her gün gazete sayfalarında tüfek kullanılarak işlenen kadın cinayetleri yer almaktadır. Ruhsatsız ve yasadışı yollarla üretilen av tüfeklerini şiddetin bir unsuru olarak meşrulaştıran çok sayıda zanlı idari para cezasıyla serbest bırakıldığı için, potansiyel katil zanlısı durumundadır.

 

Bu bakımdan;

 

1-) Türkiye’de idari para cezasına çarptırıldığı halde ruhsatsız av tüfeğiyle cinayet işleyerek hüküm giyen kaç kişi vardır?

 

2-) 2003-2018 yılları arasında ruhsatlı-ruhsatsız av tüfeğiyle vurularak yaşamını yitiren kadın sayısı nedir? Bu kadınların yıllara göre dağılımı nedir?

 

2-) İnternet üzerinde satışı yapıldığı tespit edilen ruhsatsız av tüfeği sayısı nedir? Bu tüfeklerle işlenen suç sayısı nedir?

 

3-) Türkiye’de 2008-2018 yılları arasında internetten satılan ruhsatsız av tüfekleriyle işlenen cinayet sayısı nedir? Faillerin kaçı yakalanmıştır? Tüfekleri satanlar hakkında hangi işlemler yapılmıştır?

 

4-) Türkiye genelinde 2008-2018 yılları arasında ele geçirilen ruhsatsız av tüfeği sayısı nedir?

 

5-) 2008-2018 yılları arasında ruhsatsız av tüfeği üreten, satan ve bulunduranlara kesilen toplam idari cezanın miktarı nedir? 

 

6-) Konya’nın ruhsatsız av tüfeği üretiminde ve satışında merkez üs haline gelmesinin sebepleri nedir?

 

7-) Ruhsatsız av tüfeği satanlara, üretenlere ve bulunduranlara yönelik “Etkin pişmanlık” uygulaması anlamına gelen idari para cezasının kaldırılması için daha kaç Helin Palandöken’in hayatını kaybetmesi gerekiyor? 

 

8-) Birçoğu ruhsatsız tüfeklerle işlenen cinayetler sonucunda haftada 33 kişinin öldürüldüğü ülkemizde, yasadışı ve ruhsatsız av tüfeklerine idari para cezası uygulanması “cezasızlık” örneği değil midir?

 

9-) İdari para cezalarının, alt sınırı yükseltilmiş hapis cezalarına çevrilmemesi, “bireysel silahlanmayı desteklemek” değil midir? 

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.