Gazete Kritik

CHP'li Kasap: Torba Yasadan Zehir Çıktı!

Vekil Haberleri

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, çevreyle ilgili mücadelelerinin sonuç verdiğini, Gediz'de, Murat Dağı'nda altın çıkarılmasıyla ilgili ÇED raporunun iptal edildiğini belirtti.

Kütahya'nın Tunçbilek, Seyitömer termik santrallerinin olduğu bölgelerde çevre mücadelelerinin devam ettiğini dile getiren ve Tunçbilek ve Seyitömer termik santrallerinin bulunduğu bölgenin fotoğraflarını basın mensuplarına gösteren Kasap, "2013'te çıkarılan bir kanunla, termik santrallerin 31 Aralık 2019'a kadar bacalarına filtre takma zorunluluğu vardı. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba yasayla 3 yıl daha 15 termik santralin bacalarına filtre uygulaması ertelenmek isteniyor, üç yıl daha halkımız zehirlenmeye devam edecek." dedi.

Maden şehri olan Kütahya'da Greenpeace Akdeniz Türkiye'nin Kütahya Tunçbilek ve Seyitömer'de yaptığı inceleme sonucu bölgedeki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü limit değerinin tam 3 katı olduğu hatırlatan Kasap, “tüm bu çevre kirliliğine rağmen AKP 3 yıl daha termik santrallere baca filtresi olmadan çalışma izni vermek istiyor” dedi.

Kasap, Kütahya’nın hava kalitesi ölçümlerinin başladığı 1989 yılından bu yana hava kirliliğinin en yüksek olduğu illerin başında geldiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Özellikle bölgede faaliyet gösteren santrallerin filtresi olmadan çalışması her yıl binlerce erken ölüme sebep olmakta, kronik akciğer rahatsızlıkları ve kanser oranlarının artmasına sebep olmaktadır. Tüm bu bulgulara rağmen Kütahya'da ve ülke genelindeki 15 termik santralde henüz çevreyi korumayla ilgili, bacalara filtre takılma olayı gerçekleştirilmemiştir. 2013'te çıkarılan bir kanunla, termik santrallerin 31 Aralık 2019'a kadar bacalarına filtre takma zorunluluğu vardı. En son geçen torba yasada 3 yıl daha 15 termik santralin bacalarına filtre uygulaması ertelendi. Üç yıl daha halkımız zehirlenmeye devam edecek."

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.