Gazete Kritik

CHP'li Bankoğlu: “Hükümet, engelli yurttaşlarımızı görmüyor; duymuyor.”

Vekil Haberleri

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 10–16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde kutlanan bu özel haftaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sadece engelli yurttaşlarımızın değil onların aileleri, çevreleri ve ilişki içinde olduğu herkesin en büyük engelinin aslında AKP hükümeti olduğunun altını çizen Bankoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"İşbaşına geldiği 2002 yılından bu yana geçen 18 yılda, AKP hükümeti, engelli yurttaşlarımızın uzun vadeli geleceğine yönelik ne yapmıştır? Eğitimdeki eşitsizlik, en çok da engelli yurttaşlarımızın eğitimi konusunda karşımıza çıkmaktadır. Betona yatırımı, insana ve özellikle çağdaş eğitime yatırım yapmayı öncelik kabul etmeyen bir anlayışla ancak bunlar oluyor."

Engelli yurttaşlarımızın yaşam kalitesi konusunda, gelişmiş ülke standartlarını yakalamakta çok geri kalındığını belirten CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, “Bu konudaki hükümet politikalarının çoğunlukla "sözde" kaldığını üzülerek görüyoruz. Nüfusumuzun %7’si gibi önemli bir bölümünü oluşturan engelli yurttaşlarımızın öncelikli politikalar içinde yer alması, sadece aileleri için değil toplumumuz için de çok önemlidir. Engelli yurttaşlarımıza az rastlama nedenimiz, sokağa çıkamamaları ve sosyal hayata karışamamalarıdır." dedi.

Avrupa Birliği ("AB") ülkelerinde, engelli bireylerin ilkokul sonrası eğitimi bırakma oranı %25 iken bu oranın Türkiye’de %60 olduğunu belirten Bankoğlu, “En başta bu oran bile engelli bireylerimizin sosyal ve ekonomik anlamda, topluma katılma "engelini" ortaya koyuyor. Çünkü, yine AB ülkelerinde engelli bireylerin yoksulluk riski %30 olarak belirtilirken Türkiye için ise bu oran %77’ye kadar çıkmakta.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.