Gazete Kritik

CHP'li Adıgüzel'den tüm muhtarlara çağrı!

Vekil Haberleri

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel yaptığı açıklama ile tüm muhtarların kırsal mahalle olabilmek için başvuru yapmasını istedi. Hükümetin hatasını anlayarak böyle bir adım attığını ifade eden Adıgüzel, bazı ilçe belediyelerinin direnç oluşturabileceğini böylesi durumlarda kendisiyle temasa geçmelerini istedi.

Adıgüzel’in açıklaması şu şekilde:

2012’de gelen büyükşehir yasası ile köylerimizi mahalleye çevirdiler. Köy tüzel kişilikleri yok edildi. Aynı zamanda Ordu’da 53 beldemiz vardı bunlar da mahalle yapıldı. 30 ilde toplam 16220 köy mahalleye çevrildi. Ordu gibi kırsal alanı çok geniş olan illerde bu durum çok büyük sorun yarattı. Hem hizmetler aksadı hem de köylerin mahalleye dönüşmesi ile yaptığınız bir inşaattan tutun ödediğiniz vergiye kadar her şey vatandaşın aleyhine bir hal aldı.

16 Ekim 2020’de gelen 7254 sayılı torba kanunla Meclis’te 5216 sayılı Büyükşehir Kanununa bir madde ekledik ve bu madde ile birlikte artık kırsal alandaki mahallelerimiz bir başvuru yapacak ve bu başvuru İlçe Belediye Meclisi kararı ile Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gidecek ve bu mahallelerimiz kırsal alan statüsüne kavuşacak.

Bu sayede bu mahalleler yeniden köy oldukları dönemdeki avantajlara kavuşacaklar. Bazı vergiler ucuzlayacak, bazıları tamamen sıfırlanacak. İmardan, harç parasına, faturalara kadar pek çok konuda avantaj elde edecekler. Dolayısıyla tüm kırsal mahalle muhtarlarımızı bu konuda başvuru yapmaya davet ediyorum. Belki bazı ilçe belediyeleri bu onaylarda diretebilir. Ancak halkın gücü önünde kimse duramaz. Sonuçta seçmen onları oraya getiriyor. Önlerine çıkartılan engeller konusunda muhtarlarımız doğrudan bana ulaşırlarsa da onları da çözeriz.

Bakınız hükümet bizim o zaman itiraz ettiğimiz bu büyükşehir kanununu ısrarla getirmişti. Şimdi hatasını kabul ediyor ve geri adım atıyor. Köylerimizi üretimden uzaklaştıran, nüfussuzlaştıran bu mahalleye dönüştürme kararı çok yanlıştı. Şimdi yeniden Ordu’yu ve Türkiye’yi kırsal alanda verimli üretim yapar hale getirmek gerekiyor. Bu da vatandaşlarımız için güzel bir fırsattır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.