Gazete Kritik

CHP'Lİ TAŞCIER: “TÜM OKULLARI VE ÖĞRENCİLERİ KAPSAYACAK ULUSAL BİR TARAMA PROGRAMI BAŞLATIN”

SAĞLIK

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Türkiye’deki tüm okulları ve öğrencileri kapsayacak ulusal bir tarama programı başlatın ve beslenme bozukluklarına bağlı öğrenme ve gelişim geriliği yaşayan çocukları tespit edin. Çocukların sağlığını kalıcı olarak etkileyebilecek riskleri tüm detaylarıyla ortaya koyun” dedi.

Gamze Taşcıer, bugün yaptığı yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Beslenme bozukluklarına bağlı öğrenme ve gelişim geriliği yaşayan çocukların tespit edilmesini isteyen Taşcıer’in açıklaması şöyle:

“Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunuyorum. Türkiye’deki tüm okulları ve öğrencileri kapsayacak ulusal bir tarama programı başlatın ve beslenme bozukluklarına bağlı öğrenme ve gelişim geriliği yaşayan çocukları tespit edin. Çocukların sağlığını kalıcı olarak etkileyebilecek riskleri tüm detaylarıyla ortaya koyun. Ardından ilgili kurumların koordinasyonu ile bu çocukların yaşadığı aileler için kapsamlı bir sosyal yardım programı başlatılmalı. Bu yardımlar, çocukların yaşadığı sağlık sorunlarına ve ihtiyaçlarına göre ayarlanacak gıda destekleri olmalı. Ayrıca okullarda bu soruna yönelik beslenme programları da hayata geçirilmeli.

“İVEDİLİKLE ÖNLEM ALMAZSAK TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ RİSKE ATACAĞIZ”

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, artık sadece bugünü değil gelecek nesillerimizi de etkileme riskiyle hepimizi karşı karşıya bırakmış durumda. Eğer bu sağlık krizine karşı ivedilikle önlem almazsak Türkiye’nin geleceğini riske atacağız. Bin 49 çocukta yapılan araştırmada kız çocuklarının yüzde 85,2’sinin, oğlan çocuklarının yüzde 68,6’sının kansızlıkla mücadele ettiğinin ortaya çıkması olağanüstü bir riske işaret ediyor. Çocuklarda bu kadar yüksek oranlarda beslenme bozuklukları, öğrenme ve gelişim geriliği görmek, Türkiye’nin geleceğini emanet edeceği nesillerin dünyadan geri kalması demek. Bir ülkenin en önemli kaynağı ne tank sayısı ne de tüfek sayısıdır, yetişmiş insan kaynağıdır. Sadece bununla da kalmıyor, kız çocuklarında görülen kansızlık ileriki hayatlarında anne olmayı tercih ederlerse hamilelik sürecinde erken doğuma, anne ve bebek ölümlerine yol açabilir. Dolayısıyla bu konuda devletin tüm kurumlarıyla bir seferberlik başlatması gerekiyor.”(ANKA)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.