Gazete Kritik

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'ndan Gazeteci Buse Söğütlü davasına dair açıklama!

MEDYA

Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü'nün yargılandığı davanın dördüncü duruşması bugün görüldü. Esas hakkında mütalaasını sunan dava savcısı Söğütlü’nün Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezalandırılmasını talep etti.

Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Akın Gürlek'i eleştiren paylaşımlarına yönelik açılan dava bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Duruşmada, davanın savcılığı esas hakkındaki mütalaasını mahkeme heyetine sundu. Gazetecinin "terörle mücadelede görev alan kişileri hedef almak" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Ocak 2022 tarihine erteledi.

Buse Söğütlü hakkında zamanın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek’i eleştirdiği Twitter paylaşımıyla ilgili soruşturma başlatılarak hakkında hazırlanan iddianame 23 Mart’ta kabul edilmişti.

İki sayfalık iddianamede, gazetecinin Halk Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının tutuklanmasına ve toplamda 159 yıl ile cezalandırılmasına karar veren İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi ile ilgili paylaşımları yer alıyor. İddianamede hâkimden “mağdur” olarak bahsedilirken Buse Söğütlü’nün “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan cezalandırılması talep edilmişti. 

Buse Söğütlü'nün paylaşımı ile "söz konusu hakimi silahlı terör örgütü DHKP-C ve diğer marjinal sol örgütlerin hedefine soktuğu" iddia edilirken TCK 314/2 hükmünce cezalandırılması ve TCK md 53/1'de yer alan belirli haklardan yoksun bırakılması talep edilmişti. Gazeteci, altı yıldan 13 yıla kadar hakkında hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Bir önceki duruşmada dava, MİT ve Terörle Mücadeleden talep edilip incelenen dosyalar sonucu gazetecinin herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı olmadığı kabul edilmişti. Ancak, hakkında hazırlanan iddianamede söz konusu suçlamalara dair herhangi bir suç unsuru bulunmamasına rağmen, mahkeme başkanı Söğütlü’nün bu sefer de ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasından ek savunma hazırlamasını talep etmişti.

Gazeteci, haksız yargılama sürecine dair Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Söğütlü, “Görünen o ki mahkemenin kararına uygun şekilde gönderilmiş lehime raporlara rağmen Akın Gürlek, TMK kapsamında yargılanmam konusunda ısrarcıydı. Madem bu hukuksuz raporlar istenmişti, o halde Akın Gürlek bari devletin bu üç kurumunun raporlarına saygı gösterseydi” ifadelerini kullandı. Gazeteci, yargılamanın haksız şekilde yürütüldüğünü ve bu konuda hakkını sonuna kadar arayacağını da sözlerine ekledi. 

Buse Söğütlü hakkında daha önce görülen davalarda yurtdışı yasağı kaldırılmasına rağmen Emniyet gazetecinin pasaportunu iade etmedi. Gazeteci bu yüzden 2 Ağustos’ta ECPMF’in Leipzig’teki JiR burs programına kabul edilmesine rağmen pasaportunun iade talebi reddedildiği için programa katılma hakkını kaybetti. 

Söğütlü söz konusu pasaport reddine dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde ve İl Nüfus Müdürlüğü’nde, karar için Akın Gürlek’i eleştirdiğim gerekçesiyle yargılandığım 23. ACM’ye de sorulacağı söylenmişti. 23. ACM de dahil olmak üzere yargılandığım hiçbir mahkemeye Emniyet tarafından bir yazı yazılmadığı avukatım tarafından kesinleştirildi. Bu durumda, “resmi prosedür” olarak sundukları bu süreçte haberleşme nasıl sağlanıyor? Yoksa davada söz konusu olan Akın Gürlek olduğu için karar, “yukarıdan gelen emirler” ile mi verildi?” sorusunu yöneltti. 
Gazeteci daha önce CFWIJ'ye, davanın iddianamesinin hem teknik hem de içerik açısından büyük eksiklikleri olduğunu söylemişti. Türkiye'de basın özgürlüğüne dair gazeteci, ““Neredeyse her gün birden fazla gazeteci çeşitli nedenlerle yargılanıyor. Bu dava da bu sürecin bir parçası. Hemen hemen her dosya genişletilerek aslında gazetecilere had bildirme ya da onlara mesaj verme niteliği taşıyor.” şeklinde konuşmuştu. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, gazeteciye yönelik asılsız suçlamalara ilişkin savcılık talebini kınıyor. Türk yargısının gazeteciye dair iddia edilen tüm suçlamaları reddetmesini talep ediyoruz. Türk yetkilileri ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü kriterlerine saygı duymalarını talep ediyoruz. Gazeteciler gerçeği yazmakla yükümlüdür ve yargılanamaz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.