Gazete Kritik

"AKP İktidarında İşsizlik Gençlerin Kaderi Olmuştur"

GÜNDEM

CHP Kepez Gençlik Kolları, son zamanların en büyük sorunlarından olan genç işsizler hakkında bir basın açıklaması yayımladı.

İşte o açıklama:

17 yıllık AKP iktidarı; sosyal hakların gasp edildiği, açlığın yoksulluğun pençesindeki insanların çaresizlikten intihar ettiği, gençlerin işsizlik ve gelecek kaygısıyla boğuştuğu, özelleştirmeler sonucu ülkenin taşeron cennetine dönüştüğü, ölümlü iş kazalarında Türkiye’nin Avrupa birincisi olduğu bir dönemi kapsamaktadır.

İktidarın uyguladığı neo-liberal ekonomi politikaları sonucunda; gelir eşitsizliği had safhaya ulaşmış, çalışanların en tabi özlük hakları budanmış, esnek istihdam modelinin en vahşi formu olan taşeronluk sistemi emekçilerin kaderi olmuştur.

2015 yılında “taşeronluk sistemini kaldıracağız” vaatlerinin içinin ne kadar boş olduğunu çalışan insanlar görmüştür. 800 bine yakın kamuda çalışan taşeron işçiyi, hiçbir iş güvencesi getirmeyen bir düzenleme ile sözde kadroya alan iktidar, taşeronluk sisteminin bile gerisinde olan bir sistemi emekçilere dayatmıştır. Tüm bunların yanı sıra iktidar, çalışanların en büyük iş güvencesi olan kıdem tazminatına gözünü dikerek, emekçileri bütünüyle vahşi bir düzenin kollarına atmak istemektedir.

Biz gençler açısından durum ise daha vahimdir.

Partimizin hazırladığı “Gençlik Raporu: İşsiz, Umutsuz, Geleceksiz” adlı rapora göre;

2004’te 97 bin 545 olan üniversite mezunu işsiz sayısı 2019’da 1 milyon 340 bine fırladı.

Her 100 üniversite mezunundan 26’sı işsiz. Bu oran nüfus artışı, üniversite mezunu artışı ve iş alanlarının daralmasıyla birlikte katlanarak yükseliyor.

15-29 yaş aralığındaki 20 milyon insanın 5.5 milyonu öğrenci, 6 milyonu çalışıyor, 2.5 milyonu hem çalışıyor hem okuyor, 6 milyonu ne çalışıyor ne okuyor.

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan çalışma hayatında kayıt dışılık, güvencesizlik ve düşük ücretli ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaktan en olumsuz etkilenen kesim gençlerdir. Günümüz ekonomisinin gerektirdiği becerilere sahip olmayan, sosyal güvencesi bulunmayan ve İŞKUR görevlerini yerine getirmediği için iş piyasasına girişte yalnız bırakılan yüz binlerce genç, kayıt dışı ve güvencesiz işlere mahkum bırakılmaktadır.

Gençlerin geleceğe umutla bakabildiği, ekonomik ve sosyal açıdan kendisini geliştirebildiği, işsizliğin yoksulluğun bir kader olmadığı mutlu yarınlar için Cumhuriyet Halk Partisi olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Gençliğin gücü, gençliğin dinamizmi, gençliğin azmi AKP iktidarını yenecektir! 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.